wtorek, 12 lipca 2016

Drob-sarma

Drob-sarma

(Wątróbka z ryżem)


Danie to jest dość powszechne na Bałkanach. Najczęściej przyrządza się je z wątróbki jagnięcej, ale można zrobić też z drobiowej. Podaje się zarówno jako samodzielne danie jak i jako dodatek do mięsa. Znakomicie komponuje się z zieloną sałatą polaną sosem winegret.

 Składniki:

1 szklanka ryżu
250 g wątróbki z kurczaka
1-2 zielonej dymki
1 cebula
1 szklanka jogurtu naturalnego
1-2 jajka
natka pietruszki, łyżka mąki
sól, pieprz, czubryca, dżodżen
łyżka suszonych warzyw, olej



Wykonanie:

Wątróbkę płuczemy, zalewamy lekko osoloną wodą, dodajemy łyżkę suszonych warzyw i gotujemy 10-15 min. Odcedzamy (rosołek zachowujemy) i kroimy w kosteczkę. Cebule i dymkę też kroimy drobniutko.


Na patelni podgrzewamy 2-3 łyżki oleju i smażymy po kolei cebulę, wątróbkę, opłukany ryż. Wlewamy rosołek z wątróbki i dodajemy 2 szklanki wody. Solimy, pieprzymy, dajemy czubrycę i dżodżen. Przykrywamy i dusimy  ok 10 min na wolnym ogniu.



 Półgotowy ryż przekładamy do brytfanki, dodajemy posiekaną natkę i dymkę. Mieszamy i zalewamy jogurtem, który uprzednio wymieszaliśmy z jajkiem i mąką. Wstawiamy do piekarnika na 180 C z termoobiegiem na ok 30 min do zarumienienia się.







Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz