Mekici
Mekici to tradycyjny bułgarski przysmak z ciasta drożdżowego, podobny do polskich pączków. Tak samo smaży się je na głębokim tłuszczu, a najważniejszy składnik to jogurt. Występuje wersja słona - z serem szopskim, albo na słodko - z cukrem pudrem lub dżemem czy miodem. Dziś - ta ostatnia :)
Składniki:
1 duży jogurt naturalny typu greckiego
1 jajko
25 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2-3 łyżki mleka
1 oleju, oddzielnie olej do smażenia
ok 2 szklanki mąki
Do letniego mleka dodajemy cukier i drożdże, dobrze łączymy.
Odstawiamy na 10 min. żeby zaczyn "zaczął pracować ;)
Do jogurtu dodajemy jajko, sól, sodę, 1 łyżkę oleju, zaczyn i mąkę,
do uzyskania dość luźnego ciasta.
Przykrywamy ściereczką kuchenną i odstawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Odrywamy nieduże kuleczki, z których rozciągamy cienkie placki i smażymy z dwóch stron. Ręce najlepiej mieć naoliwione, bo ciasto się klei, ale nie zrażać się tym ;)
Pałaszować z cukrem pudrem albo dżemikiem :)
Smacznego… mniam mniam
Te racuchy są pyszne(:
OdpowiedzUsuń