niedziela, 8 listopada 2015

Mekici

Mekici


Mekici to tradycyjny bułgarski przysmak z ciasta drożdżowego, podobny do polskich pączków. Tak samo smaży się je na głębokim tłuszczu, a najważniejszy składnik to jogurt. Występuje wersja słona - z serem szopskim, albo na słodko - z cukrem pudrem lub dżemem czy miodem. Dziś - ta ostatnia :)


Składniki:


1 duży jogurt naturalny typu greckiego
1 jajko 
25 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka sody oczyszczonej 
2-3 łyżki mleka
1 oleju, oddzielnie olej do smażenia
ok 2 szklanki mąki



Do letniego mleka dodajemy cukier i drożdże, dobrze łączymy.
Odstawiamy na 10 min. żeby zaczyn "zaczął pracować ;)


Do jogurtu dodajemy jajko, sól, sodę, 1 łyżkę oleju, zaczyn i mąkę, 
do uzyskania dość luźnego  ciasta.




Przykrywamy ściereczką kuchenną i odstawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. 



Odrywamy nieduże kuleczki, z których rozciągamy cienkie placki i smażymy z dwóch stron. Ręce najlepiej mieć naoliwione, bo ciasto się klei, ale nie zrażać  się tym ;)




Pałaszować z cukrem pudrem albo dżemikiem :)




Smacznego… mniam mniam

1 komentarz: