Szopska sałatka
Klasyka gatunku - ta sałatka została stworzona w połowie lat 50-ych XX wieku i od tego czasu jest nieodzownym elementem kuchni bułgarskiej. Jest prosta, robi się ją błyskawicznie i smakuje wyśmienicie (najlepiej z kieliszkiem dobrze schłodzonej rakii - tradycyjnej bułgarskiej wódki ;)
Składniki:
wersja podstawowa
2-3 pomidory
1 świeży ogórek
1 mała cebula
natka pietruszki
ser szopski bułgarski "Rosa"
sól, ocet jabłkowy lub winny, oliwa z oliwek
wersja wzbogacona:
do podstawowych składników można dodać :
upieczoną paprykę bez skórki - pokrojoną w paseczki
oliwki, ostre papryczki
Warzywa myjemy, ogórek i cebulę obieramy. Pomidory i ogórki kroimy w grubą kostkę, cebulę w piórka. Na talerzu układamy składniki warstwowo ( nie mieszamy!) ogórek, pomidory, cebulę, posiekaną natkę pietruszki, ew. papryka i oliwki. Całość obficie posypujemy startym serem szopskim. Dopiero przed podaniem na stół skrapiamy octem i oliwą, ew. solimy (uwaga z solą, bo ser jest dość słony)
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz