Mleczna banica s serem szopskim
Kolejna propozycja z cyklu banica. Robi się szybko i znika błyskawiczne ;).
Składniki:
1 opakowanie ciasta Filo
1 opakowanie sera szopskiego krowiego (200 g)
3 jajka
125 g masła
1 opakowanie jogurtu bałkańskiego
(lub greckiego- ok. 300 g)
250 ml mleka
4 łyżki mąki
1/2 łyżeczki sody
sporą szczyptę soli
Do jogurtu dajemy sól i sodę. Jajka ubijamy i dodajemy jogurt, 1/2 mąki, mleko i pozostałą mąkę.
Arkusze ciasta Filo kroimy na połowę i układamy w posmarowanej masłem brytfance. Każdy arkusz smarujemy masłem. Po dwóch warstwach dajemy ser i trochę masy mlecznej. Znowu 2 warstwy ciasta, ser, masę i tak do wyczerpania produktów.
Na wierzchu musi być ciasto. Smarujemy pozostałym masłem. Kroimy banice w kwadraty i wlewamy pozostałą masę mleczną. Pieczemy w nagrzanym do 170 C (z termoobiegiem) (180 C - bez) piekarniku ok 30 min.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz