Roladki bakłażanowe z serem szopskim
w sosie pomidorowym
Jeszcze jedna jarska potrawa - tym razem w roli głównej - bakłażan.
Składniki:
2-3 bakłażany
1 cebula
2 ząbki czosnku
400 g pomidorów bez skórki
150 g sera szopskiego "Rosa"
ser żółty do posypania potrawy
1 łyżka jogurtu naturalnego
oliwa z oliwek
pieprz, dżodżan (mięta), natka pietruszki
Wykonanie:
Bakłażany umyć, usunąć ogony, pokroić wzdłuż w plastry o szerokości ok 1 cm. Posolić i odstawić, żeby puściły sok na ok 15-20 min.
W tym czasie robimy sos: do rondelka wlewamy 2 łyżki oliwy i smażymy drobno posiekaną cebulkę, po chwili dodajemy czosnek i pomidory. Przyprawiamy solą, pieprzem, cukrem (jeśli pomidory są kwaśne) i dżodżanem (jest to przyprawa, często używana w kuchni bułgarskiej, rodzaj mięty -kędzierzawieca, w postaci suszonej) Jeśli nie macie oryginału - możecie użyć posiekanej świeżej mięty ;)
Bakłażany myjemy, układamy na ruszcie, smarujemy oliwą i pieczemy na najwyższym poziomie w piekarniku z dwóch stron.
Ser rozdrabniamy widelcem, pieprzymy, dodajemy posiekaną natkę i łyżkę jogurtu naturalnego.
Do naczynia do zapiekania wlewamy sos pomidorowy i układamy upieczone plastry bakłażana posmarowane serem i zawinięte w ruloniki. Całość posypujemy serem żółtym i pieczemy 23-30 min w piekarniku na 170-180 C.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz