Kawarma z pieczarkami
Nazwa tej potrawy wywodzi się z języka tureckiego i oznacza "podsmażony". Najczęściej składa się z mięsa wieprzowego i/lub drobiowego, cebuli, czubricy, papryki, soli i pieprzu. Zapieka się w piekarniku, najlepiej w "giuwecze" czyli glinianym naczyniu z przykrywką.
Składniki:
800 g mięsa wieprzowego z szylki
300 g pieczarek
3 cebule
ząbek czosnku
1 por
1 papryka
2 marchewki
10 g boczku wędzonego
1/2 lampki czerwonego wina
250 ml bulionu warzywnego*
1 łyżkę koncentratu pomidorowego
1 łyżkę mąki
sól, pieprz, czerwona papryka słodka i ostra, czybryca**
listek laurowy, ziele angielskie, natka pietruszki, olej
Wykonanie
Papryka opiekamy w piekarniku, opiekaczu lub na grillu i obieramy za skórki. Usuwamy ogonek i nasionka. Kroimy w plastry. Cebulę kroimy w piórka, por i marchewkę w talarki, czosnek w drobne kawałki.
Mięso kroimy w kostkę i posypujemy mąką.
Pokrojony boczek podsmażamy na 2-3 łyżki oleju.
Dodajemy mięso i smażymy na złoty kolor, posypujemy papryką i pieprzem, solimy.
Przerzucamy usmażone mięso do glinianego naczynia. (Jeśli nie macie takiego, można użyć żaroodporne z przykrywką lub brytfankę przykrytą folią aluminiową). Do tego samego oleju z patelni rzucamy kolejno cebulę, por, marchewkę, pieczarki(przekrojone w pół). Smażymy parę minut.
Jak warzywa zmiękną dodajemy koncentrat, ziele. listek, czubricę.
(**Czubricę można kupić na niektórych targach lub w internecie na stronach zielarskich)
Podlewamy winem (ja użyłam wino "Kadarka" pół słodkie). Po chwili, jak alkohol odparuje, dolewamy bulion. (Można go na szybko zrobić zalewając wrzątkiem po łyżce suszonych warzyw i vegety - oczywiście bez glutaminianu sodu ;)) Dusimy parę minut.
Na koniec dajemy paprykę i ewentualnie solimy i pieprzymy.
Przerzucamy potrawę do glinianego naczynia i pieczemy ok 1 godzinę ( pierwsze 15-20 min. 200 C, potem zmniejszamy na 160 C )
Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.
Kawarma najczęściej podaje się z chlebem, ale pasuje również piure ziemniaczane lub ryż, surówka z kiszonej kapusty lub ogórków kiszonych.
Życzę smacznego :)
Ten przepis mi się podobanie miałam wina, więc dodałam piwo, zamiast marchewki- czerwoną paprykę i wyszło danie wyśmienite.
OdpowiedzUsuń