Smażona cukinia z sosem jogurtowo-czosnkowym
Trochę wspomnienia z lata. To klasyka letnich dań. Prosta i smaczna potrawa, która pasuje tak samo na lekki obiad jak i na kolację. Chrupiąca panierka kontrastuje z delikatną cukinią, a całość podkreśla aksamitny jogurt z nutą czosnkową.
Składniki:
3-4 cukinie (ok. 1 kg)
300 g jogurtu naturalnego typu greckiego
4-5 łyżek mąki
2 ząbki czosnku
świeży koperek
sól, pieprz, olej do smażenia
Cukinie umyć, pokroić w talarki szerokości ok 1 cm.( nie obierać), posolić, odstawić na chwilę żeby puściły wodę i się odcedziły.
W tym czasie przygotowujemy sos. Do jogurtu dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany koperek, sól i pieprz.
Na patelni rozgrzewamy olej. Każdy talarek cukinii obtaczamy w mące i smażymy z dwóch stron na złoty kolor.
Nadmiar oleju po smażeniu odsączamy na papierowym ręczniku.
Podajemy z przygotowanym sosem czosnkowym i świeżym pieczywem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz