Kurczak z ziemniakami i groszkiem
Czy wiecie co to jest "mandża" lub "jahnija"? Są to gotowane potrawy mięsne lub warzywne, czasami zapiekane w piekarniku, składające się z różnych składników, zatopionych w sosie. Te jednogarnkowe dania mają przeróżne warianty, ale są zawsze bardzo smaczne i aromatyczne. Dziś klasyczna propozycja z kurczaczkiem :)
Składniki:
500 g kurczaka
(udka lub inne części, ja użyłam udka bez kości i skóry)
4 duże ziemniaki
1 cebula
1 puszka groszku zielonego
1 marchewka
1 pomidor lub 2-3 łyżki z puszki
sól, pieprz, papryka czerwona, dżodżen,
liść laurowy, ziele angielskie, ząbek czosnku,
1 łyżeczka mąki, olej lub masło klarowane
Mięso przeprawiamy pieprzem. papryką i solą, odstawiamy na 1/2 godzinę do lodówki. Marchewkę kroimy w krążki, cebulę w piórka, ziemniaki w ćwiartki. Do ziemniaków dodajemy sól, pieprz, paprykę, dżodżanu. Kurczaka smażymy na maśle lub oleju z dwóch stron, wyjmujemy.
W tym samym tłuszczu przysmażamy po kolei cebulkę, marchewkę, pomidory.
Po chwili dodajemy ziemniaki i groszek. Dolewamy 2/3 szklanki wody.
Na wierzchu układamy podsmażonego kurczaka, wrzucamy listek, ziele i posiekany czosnek, ew solimy. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu ok 1/2 god. Pod koniec zagęszczamy sos łyżeczką mąki, rozmieszaną w zimniej wodzie. Gotujemy jeszcze 2-3 min. Posypujemy koperkiem.
Smacznego :)
Przypomniały mi się lata studenckie. Właśnie taką potrawę najczęściej można było zjeść w stołówce uniwersyteckiej w Sofii (studiowałam bułgarystykę). No, ale to były dawne dzieje. Jakiś 1980 rok...
OdpowiedzUsuń