środa, 25 listopada 2015

Musaka

 Musaka


Ta potrawa jest bardzo popularna na Bałkanach. Robią ją Grecy, Turcy, Bułgarzy, Serbowie. W Bułgarii często spotyka się wariant bez bakłażanów - tylko ziemniaki, mielone, pomidory i sos beszamelowy. Przedstawiam wzbogaconą wersję, bo wydaję mi się bardziej aromatyczną i soczystą.


Składniki:

500 g mięsa mielonego ( tu z szynki wieprzowej)
2 bakłażany 
4 ziemniaki
1 cebula, ząbek czosnku
2 pomidory
puszka pomidorów 
500 ml mleka
2 jajka
70 g masła
2 łyżki mąki
sól, pieprz, cukier, cynamon (opcjonalnie) 
natka pietruszki
bułka tarta do posypania brytfanki 


Ziemniaki obgotowujemy na półtwardo (ok 15 min). Studzimy, obieramy i kroimy w talarki. Bakłażany kroimy w plastry, solimy, odstawiamy na 10-15 min, po czym płuczemy, układamy na papier do pieczenia, smarujemy oliwą i pieczemy w piekarniku do zarumienienia. 


Na patelni podsmażamy pokrojoną cebulkę, dodajemy posiekany czosnek i mięso. Smażymy chwilę i wlewamy 3-4 łyżki wody. Po 5 minutach dodajemy puszkę pomidorów, solimy, pieprzymy, dodajemy łyżeczkę cukru i ew. opcjonalnie cynamon (ok 1/2 łyżeczki).


 Gotujemy ok 10 min, wyłączamy i posypujemy natką. Brytfankę (25-35 cm) oliwimy i posypujemy bułką tartą. Układamy warstwowo bakłażany, ziemniaki (solimy, pieprzymy), mięso, znów bakłażany (solimy, pieprzymy).







Ostatnia warstwa to sparzone, pokrojone w plasterki pomidory. Zalewamy sosem beszamelowym i pieczemy ok 30 min na 170 C.
Wyśmienicie smakuję z dodatkiem jogurtu, przyprawionym czosnkiem, solą i koperkiem.



Sos beszamelowy


Podgrzewamy masło, dodajemy mąkę mieszając. Kiedy się zarumieni dolewamy mleko, dokładnie wszystko ubijając. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 2-3 min, solimy, pieprzymy. Odstawiamy od ognia i dodajemy 2 jajka, łączymy na gładką masę.







Smacznego

1 komentarz:

  1. Polecam serdecznie wszystkim, którzy chcą wypróbować ten przepis. Smakuje wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń