Kurczak z ryżem
zapiekany w piekarniku
Proste i znane nam składniki, jakimi są ryż i kurczak, w Bułgarii przyrządza się trochę inaczej. Jest to jednogarnkowe danie, zapiekane w piekarniku. Ryż wchłania wszystkie aromaty przypraw i sos z kurczaka, przez co jest wyjątkowo soczysty i smaczny.
Składniki:
6 kawałków kurczaka
(u mnie 2 ćwiartki i 2 skrzydełka)
200 g ryżu białego
(można użyć brązowego)
1 cebula
1 marchewka
1 łyżka suszonych warzyw
sól, pieprz, listek laurowy, ziele angielskie
papryka czerwona słodka, kurkuma
natka pietruszki
masło klarowane, lub olej
Wykonanie:
Kurczaka myjemy, porcjujemy, zalewamy 3 szklankami zimnej wody i zagotowujemy. Zbieramy szumowiny i dodajemy suszonych warzyw, listek, ziele, łyżeczkę vegety i solimy. Gotujemy 15 min.
W tym czasie przygotowujemy ryż. Na maśle lub oleju podsmażamy posiekaną cebulkę, po chwili dodajemy startą marchewkę i opłukany ryż.
Kiedy się zeszkli dolewamy chochlę bulionu z kurczaka i przyprawiamy pieprzem, kurkumą i szczyptą dżodżenu ( jeśli nie macie - można pominąć).
Przerzucamy ryż do naczynia do zapiekania, układamy podgotowanego kurczaka i zalewamy pozostałym po gotowaniu bulionem. Kawałki kurczaka posypujemy pieprzem i słodką papryką (albo ostrą, jeśli ktoś woli pikantne). Pieczemy 25-30 min w nagrzanym do 170 C piekarniku, dopóki ryż nie wchłonie całego płynu. Po wyłączeniu piekarnika można przykryć folią i zostawić jeszcze na 10-15 min. Gotowe danie posypujemy natką pietruszki.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz