Dziś przedstawiam jeden z wariantów "banicy" - na słodko. Ciasto Filo w tej wersji zastępuje makaron. Jest to prosty i szybki przepis, który smakuje wszystkim a zwłaszcza dzieciom. Idealny na podwieczorek lub do kawki ;)
Makaron na słodko
Składniki :
400 g makaronu (falbanki, świderki)
4 jajka
1/2 l mleka
100 g masła
100 g sera bułgarskiego szopskiego krowiego Rosa (do kupienia w Auchan)
250 g cukru (1 szklanka)
Wykonanie:
1. Jajka, cukier i mleko ubijamy na gładką masę.
2. Rozdrabniamy ser widelcem.
3. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu - al dente.
4. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
5. Do żaroodpornego naczynia lub brytfanki dajemy odcedzony makaron, masło, pokruszony ser i masę jajeczną. Mieszamy delikatnie do połączenia wszystkich składników.
6. Pieczemy ok. 30 min na 180 C ( 170 z termoobiegiem).
Smacznego :)
Prawdziwy smak dzieciństwa! Pyszności!
OdpowiedzUsuń