Zupa z soczewicy
( Leszta)
Tradycyjna zupa, przyprawiona czosnkiem, czubrycą i octem, co powoduje że smakuje nieco inaczej :)
Składniki:
1 op. soczewicy (400 g)
2 marchewki
1 pietruszka
1 cebula
2-3 pomidory bez skórki lub 1 puszkę
2 ząbki czosnku
1 łyżeczkę słodką czerwoną paprykę
pieprz czarny, sól
1 łyżeczkę czubrycy
1 łyżkę mąki
1 łyżkę octu
natka pietruszki
Wykonanie:
Soczewicę płuczemy, zalewamy wodą, zagotowujemy i po 2-3 min odcedzamy. Przelewamy zimną wodą i zalewamy ponownie ciepłą wodą ( ok 3 l). Dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę i pietruszkę. Gotujemy ok 30 min.
Oddzielnie robimy zasmażkę. Do 3-4 łyżek oleju wrzucamy pokrojoną drobno cebulę. Jak zmięknie dodajemy łyżkę mąki, słodką paprykę, mieszamy łyżką ze 2 razy i od razu wlewamy 1 chochlę z wywaru zupy.
Po 30 min. gotowania, do zupy dodajemy pokrojone pomidory (bez skórki) i posiekany czosnek.
Solimy, pieprzmy, dajemy ew. szczyptę ostrej papryki (jeśli ktoś woli pikantne). Wlewamy zasmażkę i gotujemy jeszcze z 15 min.
Na koniec zupę doprawiamy czubrycą i octem, ew. solimy. Posypujemy natką pietruszki.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz