Banica z ryżem i szpinakiem
Wersja "na zielono" dla wielbicieli szpinaku - i nie tylko :)
Składniki:
1 op. ciasta Filo
250 g świeżego szpinaku
150 g sera szopskiego
100 g ryżu
50 g masła
3-4 łyżki oleju
sól, pieprz
Wykonanie:
Masło roztapiamy i mieszamy z olejem. Ryż gotujemy w 300 ml osolonej wody. Szpinak myjemy i podsmażamy na 2-3 łyżkach przygotowanego tłuszczu. Kiedy zmięknie i zmniejszy swoją objętość zdejmujemy z ognia. Jeśli puści za dużo wody, można ją odlać. Do szpinaku dodajemy ugotowany ryż, pokruszony ser, jajko, pieprzymy.
Każdy arkusz ciasta Filo smarujemy tłuszczem, nakładamy farsz z brzegu i zawijamy w rulon. Układamy w nasmarowanej tłuszczem okrągłej brytfance, zaczynając od zewnątrz do środka. Wierzch smarujemy pozostałym tłuszczem. Pieczemy 35-40 min na 160-170 C (z termoobiegiem). Podajemy z jogurtem.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz