środa, 16 grudnia 2015

Korabii

Korabii

(ciasteczka z jogurtem)




Korabii to ciasteczka, które kojarzą mi się z dzieciństwem - często piekła je moja babcia. W trakcie pieczenia unosi się wspaniały słodki aromat wanilii i cytryny. Idealne do kawy, dzieci uwielbiają je z mlekiem i z kakao. W okresie świątecznym możemy obdarować nimi rodzinę i znajomych - odpowiednio zapakowane to miły upominek. No to do roboty...

Składniki:

4 jajka
1 szklanka jogurtu (ok 200 g)
1 szklanka cukru pudru ( ok 200 g)
1/2 szklanki roztopionego masła
1 płaską łyżeczkę proszku do pieczenia
1 płaską łyżeczkę sody oczyszczonej
wanilia - aromat, starta skórka z 1/2 cytryny 
mąka - ok 400 g
orzechy włoskie, sezam lub inna posypka


Mieszamy suche składniki - mąka, cukier puder, proszek do pieczenia, sodę, wanilię. Oddzielnie mieszamy mokre składniki - 3 jajka (jedno zostawiamy do posmarowania na wierzch), ostudzone masło, jogurt, skórka cytryny.


Dodajemy mokre składniki do suchych i wyrabiamy miękkie i elastycznie ciasto, w razie potrzeby dodać trochę więcej mąki. Ciasto zostawiamy na ok. godzinę żeby odpoczęło po czym rozwałkowujemy - grubość ok 5-7 mm i wykrawamy ciastka - można użyć dowolne foremki, albo zwykłą szklankę.


 Każde ciasteczko smarujemy na wierzchu jajkiem i posypujemy orzeszkami, sezamem, cukrem, kokosem lub inną posypką. Pieczemy do zarumienienia - ok 15-20 min na 170-180 C funkcja góra-dół.






Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz