piątek, 1 stycznia 2016

Gołąbki z liści z kiszonej kapusty


Gołąbki z liści kiszonej kapusty



Kapusta ukiszona - czas na gołąbki 
Składniki:
(wersja postna)

liście z kapusty kiszonej
1 główka cebuli
szklanka ryżu
1 marchewka
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
sól, pieprz, czubrica, natka pietruszki, olej,
2-3 łyżki masła, 1 łyżka mąki, 1/2 szklanki mleka

(wersja mięsna)
do składników z wersji postnej dodajemy 500 g mięsa mielonego
(zazwyczaj wieprzowego, 
ale można dać udziec z indyka - drobniutko pokrojony)



Wykonanie:

Poszatkowaną w kosteczkę cebulę podsmażamy na 2-3 łyżkach oleju. Jak się zeszkli dodajemy umyty ryż, a po chwili koncentrat pomidorowy. Chwilę smażymy i dodajemy szklankę cieplej wody lub bulionu. 




Przyprawiamy, solą, pieprzem, ew. wegettą, czubricą i dajemy startą marchewkę. Dusimy parę minut, dopóki ryż nie wchłonie wody.


 Dodajemy posiekaną natkę pietruszki. W tum momencie postny farsz jest gotowy i możemy faszerować gołąbki. Jeśli robimy z mięsem - zdejmujemy z ognia i dodajemy mięso. Wszystko ładnie łączymy i mięsny farsz gotowy. Z liści odkrajamy zgrubienie przy środkowej żyłce i zawijamy szczelnie. 


Na dnie garnka dajemy odkrojone kawałki, lub 1-2 liście żeby nie przywarło. Gołąbki układamy ściśle (można zrobić  2-3 rządki). Przykrywamy talerzem, żeby nie wypływały i zalewamy wodą lub na pół wodą i sokiem z kapusty jak ktoś woli bardziej kwaśne. Gotujemy na wolnym ogniu do miękkości kapusty - około 1.5- 2 godziny. Do gotowych gołąbków robimy sos w oddzielnym garnku - do roztopionego masła dodajemy mąkę, chwilę smażymy i rozcieńczamy mlekiem      
Wlewamy do gołąbków i gotujemy jeszcze parę minut. Na koniec gołąbki można przerzucić do żaroodpornego naczynia i zapiec w piekarniku, ale nie jest to konieczne. 



 Smacznego








1 komentarz:

  1. Desi, a skąd wzięłaś kiszone w całości liście kapusty? Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń