poniedziałek, 14 marca 2016

Ciasteczka "Brzoskwinki"


Ciasteczka "Brzoskwinki"





Składniki:

4 jajka
2 szklanki cukru pudru
1 szklanka oleju
3/4 szklanki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
6 szklanek mąki
skórka z połowy cytryny, aromat waniliowy

Do farszu:
1 szklanka grubo zmielonych orzechów włoskich
1 szklanka mleka
1 szklanka cukru
125 g masła
okruchy  z wydrążonych ciasteczek
drzem (brzoskwiniowy lub morelowy)
czerwony i żółty barwnik
cukier do obtoczenia ciastka

Ciastek wychodzi bardzo dużo, ewentualnie można zrobić z połowy składników!



Jajka ubijamy z cukrem pudrem. Dodajemy olej, jogurt, proszek do pieczenia, sodę, skórki cytryny i 5 szklanek mąki. Powstałe ciasto zostawiamy na godzinę. Po tym czasie dodajemy jeszcze 1 szklankę mąki.



Formujemy małe kuleczki i pieczemy ok 10 min w 180 C do zarumienienia.  



 Wydrążamy środek ciastka i napełniamy farszem.



Farsz: Mleko podgrzewamy, dodajemy masło, cukier, orzechy i okruchy z wydrążonych ciastek.







Nafaszerowane ciastka "zlepiamy" za pomocą dżemu. Barwniki rozrabiamy wodą. Jedną połówkę ciastek barwimy w żółtym kolorze, drugą - w czerwonym. Obtaczamy w cukrze. 
Ciastka smakują najlepiej następnego dnia.












 Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz