Ciasteczka "Brzoskwinki"
Składniki:
4 jajka
2 szklanki cukru pudru
1 szklanka oleju
3/4 szklanki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
6 szklanek mąki
skórka z połowy cytryny, aromat waniliowy
Do farszu:
1 szklanka grubo zmielonych orzechów włoskich
1 szklanka mleka
1 szklanka cukru
125 g masła
okruchy z wydrążonych ciasteczek
drzem (brzoskwiniowy lub morelowy)
czerwony i żółty barwnik
cukier do obtoczenia ciastka
Ciastek wychodzi bardzo dużo, ewentualnie można zrobić z połowy składników!
Jajka ubijamy z cukrem pudrem. Dodajemy olej, jogurt, proszek do pieczenia, sodę, skórki cytryny i 5 szklanek mąki. Powstałe ciasto zostawiamy na godzinę. Po tym czasie dodajemy jeszcze 1 szklankę mąki.
Formujemy małe kuleczki i pieczemy ok 10 min w 180 C do zarumienienia.
Farsz: Mleko podgrzewamy, dodajemy masło, cukier, orzechy i okruchy z wydrążonych ciastek.
Nafaszerowane ciastka "zlepiamy" za pomocą dżemu. Barwniki rozrabiamy wodą. Jedną połówkę ciastek barwimy w żółtym kolorze, drugą - w czerwonym. Obtaczamy w cukrze.
Ciastka smakują najlepiej następnego dnia.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz