Bakłażan-biurek
Potrawa z serii "biurek" tym razem z bakłażana. Podobna jest do "czuszka-biurek", można ją wykonać również z cukinii.
Składniki:
1-2 bakłażany
2-3 jajka
100-150 g sera szopskiego owczego "Rosa"
(może być też krowy)
oliwa, sól, pieprz, koperek
mąka, bułka tarta
Bakłażany myjemy, obieramy, kroimy wzdłuż na plastry ok. 1 cm, solimy i zostawiamy na 10-15 min, że by puściły gorzki sok. Płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Patelnię grillową rozgrzewamy, lekko oliwimy i smażymy plastry bakłażana z dwóch stron.
W miseczce kruszymy ser, wbijamy 1-2 jajka, dodajemy posiekany koperek, pieprzymy do smaku. Powstałą masą smarujemy cienko plaster usmażonego bakłażana, przykrywamy drugim plastrem. Powstałe "kanapki" panierujemy w mące, jajku i bułce tartej, i smażymy na oleju jak kotlety schabowe. Taki biurek wyśmienicie smakuje z sałatką "Śnieżanka".
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz