środa, 2 marca 2016

Bakłażan-biurek

Bakłażan-biurek 


Potrawa z serii "biurek" tym razem z bakłażana. Podobna  jest  do "czuszka-biurek", można ją wykonać również z cukinii.



Składniki:

1-2 bakłażany
2-3 jajka
100-150 g sera szopskiego owczego "Rosa"
(może być też krowy) 
 oliwa, sól, pieprz, koperek
mąka, bułka tarta

Bakłażany myjemy, obieramy, kroimy wzdłuż na plastry ok. 1 cm, solimy i zostawiamy na 10-15 min, że by puściły gorzki sok. Płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Patelnię grillową rozgrzewamy, lekko oliwimy i smażymy plastry bakłażana z dwóch stron. 



W miseczce kruszymy  ser, wbijamy 1-2 jajka, dodajemy posiekany koperek, pieprzymy do smaku. Powstałą masą smarujemy cienko plaster usmażonego bakłażana, przykrywamy drugim plastrem. Powstałe "kanapki" panierujemy w mące, jajku i bułce tartej, i smażymy na oleju jak kotlety schabowe. Taki biurek wyśmienicie smakuje z sałat"Śnieżanka".



Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz