poniedziałek, 29 lutego 2016

Krem-karmel


Krem-karmel


Krem-karmel to typowy deser kuchni bułgarskiej. Ma delikatną, aksamitną konsystencję, jest lekki i bardzo smaczny. 

Składniki:

500 ml. mleka
4 jajka
100 g cukru
wanilia

dodatkowo do zrobienia karmelu - 100 g cukru

Jajka myszą być w temperaturze pokojowej, a mleko lekko podgrzane, ale nie gorące.
Z podanych składników wychodzi 7 foremek o pojemności 100 ml płynu. Zaczynamy od robienia karmelu. Do rondelka wsypujemy 100 g cukru i podgrzewamy na średnim ogniu do  skarmelizowania się - nie mieszamy w trakcie, tylko potrząsamy naczynie.


Gotowy karmel rozlewamy do foremek - około łyżeczki karmelu na 1 foremkę.


Jajka ubijamy z cukrem. 
Dodajemy mleko i ziarenka wanilii  z 1 laski (ew. esencja waniliowa).
Rozlewamy masę jajeczno-mleczną do foremek. Możemy to zrobić przez sitko dla pewności że nie będzie żadnych grudek.



Tajemnica gładkiego kremu tkwi w pieczeniu. Robimy to oczywiście w kąpieli wodnej. Foremki wkładamy do brytfanki. Jak już są w piekarniku, dolewamy z butelki ciepłą wodę do 3/4 wysokości foremek. Pieczemy półtorej godziny na 140 C (bez termoobiegu ). W trakcie pieczenia co 1/2 godziny wrzucamy do wody parę kostek lodu. Zapobiega to powstaniu porowatej konsystencji i ważeniu się kremu. Po upieczeniu zostawiam foremki jeszcze przez 1 1/2 - 2 godziny w wodzie do ostygnięcia i dopiero przenoszę do lodówki.


Przed podaniem zanurzamy foremkę na parę minut do ciepłej wody. Krem można jeść bezpośrednio z foremki, ale ładniej jest obrócić na talerzyk. Wtedy karmel go oblewa i ładnie się rozpływa.

Smacznego :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz