niedziela, 28 lutego 2016

Jogurt domowy

Jogurt domowy


Jogurt (kwaśne mleko) to wizytówką kuchni bułgarskiej. Uzyskuje się go w procesie fermentacji mleka. Uczestniczą w nim 2 rodzaje bakterii
Lactobacillus bulgaricus  i Streptococcus thermophilus.
Możemy sami ukwasić jogurt. Nic trudnego. Taki domowy jogurt jest zdrowy, smaczny i jesteśmy pewni że jest bez żadnych zbędnych dodatków. Jako naturalny probiotyk wpływa bardzo korzystnie na układ trawienny i na cały organizm.

Jedyne co potrzebujemy to prawdziwe, niepasteryzowane mleko od krowy ;) - ja takie nabywam z osiedlowego Mlekomatu. Poszukajcie w swojej okolicy, może też macie taki punkt. Do tego - zakwas - ja używam parę łyżek jogurtu naturalnego typu greckiego firmy Zott. Możecie użyć też bakterie do jogurtu, które również można kupić z Mlekomatu.


Składniki:
1 l mleka niepasteryzowanego
2-3 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego Zott


Mleko gotujemy i zostawiamy do ostygnięcia do temp. 42-43 C. Najlepiej użyć do sprawdzania temperatury termometr do pieczenia. Do czystych słoików dajemy po 1 łyżce jogurtu, rozcieńczamy kilkoma łyżkami mleka i napełniamy do pełna słoiki. Delikatnie mieszamy, zakręcamy słoiki (nie musi być szczelnie) i wstawiamy do piekarnika na 2 1/2 - 3 godziny w temperatury 40-45 C - czyli na min. Można też zawinąć słoiki w kocyk i zostawić w ciepłe miejsce - np. przy kaloryferze. Następnie przenosimy słoiki do lodówki i możemy przez tydzień cieszyć się smacznym domowym jogurtem.                                                               

Smacznego ;)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz