Sałatka ziemniaczana
Ta sałatka to znakomity dodatek do dań mięsnych lub do grilla.
Prosta i smaczna odmiana ziemniaków.
Składniki:
5-6 ziemniaków
cebulka dymka
natka pietruszki
2-3 łyżki octu
4-5 łyżki oleju
sól, pieprz
opcjonalnie:
dżodżen (lub przyprawa do ziemniaków Kamis)
łyżka majonezu
Ziemniaki gotujemy w mundurkach, w osolonej wodzie.
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Dymkę siekamy.
W salaterce mieszamy ziemniaki, dymkę, natkę pietruszki.
Solimy, pieprzymy, dajemy ocet i olej( ewentualnie dżodżnu i majonezu).
Delikatnie mieszamy i zostawiamy do przegryzienia się smaków na parę godzin.
Smacznego.
Uwielbiam tę sałatkę! Zawsze jemy ją w Bułgarii lub Czarnogórze.
OdpowiedzUsuń