wtorek, 16 lutego 2016

Sałatka ziemniaczana


Sałatka ziemniaczana


 Ta sałatka to znakomity dodatek do dań mięsnych lub do grilla. 
Prosta i smaczna odmiana ziemniaków.


Składniki:

5-6 ziemniaków
cebulka dymka
natka pietruszki
2-3 łyżki octu
4-5 łyżki oleju
sól, pieprz

opcjonalnie:
 dżodżen (lub przyprawa do ziemniaków Kamis)
łyżka majonezu
 


 Ziemniaki gotujemy w mundurkach, w osolonej wodzie.


Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Dymkę siekamy. 
W salaterce mieszamy ziemniaki, dymkę, natkę pietruszki. 
Solimy, pieprzymy, dajemy ocet i olej( ewentualnie  dżodżnu i majonezu).
 Delikatnie mieszamy i zostawiamy do przegryzienia się smaków na parę godzin.


Smacznego.

1 komentarz:

  1. Uwielbiam tę sałatkę! Zawsze jemy ją w Bułgarii lub Czarnogórze.

    OdpowiedzUsuń