Kebapczeta
Kebapcze to tradycyjne danie kuchni bułgarskiej,przyrządzone z mięsa mielonego z przyprawami, kształtowane w formę walca, smażone na grillu.
Soczyste kebapczeta robi się z niezbyt chudego mięsa wieprzowego - najlepiej z łopatki.
Specyficzny aromat nadaje mu kumin - kminek rzymski, którego nie żałujemy w dodawaniu do potrawy. Po wymieszaniu, mięso powinno poleżeć przynajmniej 12 godzin, a najlepiej 24, żeby dobrze się przegryzło z przyprawami.
Składniki:
500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
1 kopiasta łyżeczka kminku rzymskiego (kumin)
1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
1/2 łyżeczki soli
ok 50 ml wody
Mięso z przyprawami wyrabiamy bardzo dokładnie, najlepiej ręką,
dodając stopniowo wodę.
Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na noc.
Przed smażeniem mięso wyrabiamy ponownie i formujemy kebapczeta.
Staramy się uformować porcje w kształcie walca.
Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni grillowej lekko nasmarowanej olejem lub słoniną.
Latem najlepiej użyć prawdziwego grilla, wtedy danie jest najlepsze.
Przekręcamy kebapczeta 3-4 razy, żeby się usmażyły z każdej strony,
ale zostały soczyste w środku.
Smakują najlepiej z frytkami, szopską sałatką lub pieczoną papryką.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz