poniedziałek, 15 lutego 2016

Kebapczeta

Kebapczeta
 
 


Kebapcze to tradycyjne danie kuchni bułgarskiej,przyrządzone z mięsa mielonego z przyprawami, kształtowane w formę walca, smażone na grillu. 
Soczyste kebapczeta robi się z niezbyt chudego mięsa wieprzowego - najlepiej z łopatki. 
Specyficzny aromat nadaje mu kumin - kminek rzymski, którego nie żałujemy w dodawaniu do potrawy. Po wymieszaniu, mięso powinno poleżeć przynajmniej 12 godzin, a najlepiej 24, żeby dobrze się przegryzło z przyprawami.



Składniki:

500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
1 kopiasta łyżeczka kminku rzymskiego (kumin)
1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
1/2 łyżeczki soli
ok 50 ml wody

 


Mięso z przyprawami wyrabiamy bardzo dokładnie, najlepiej ręką
 dodając stopniowo wodę. 
Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na noc. 
 




 Przed smażeniem mięso wyrabiamy ponownie i formujemy kebapczeta.
Staramy się uformować porcje w kształcie walca.


Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni grillowej lekko nasmarowanej olejem lub słoniną.
Latem najlepiej użyć prawdziwego grilla, wtedy danie jest najlepsze.

 Przekręcamy kebapczeta 3-4 razy, żeby się usmażyły z każdej strony,
ale zostały soczyste w środku. 
Smakują najlepiej z frytkami, szopską sałatką lub pieczoną papryką.

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz