środa, 10 lutego 2016

Śnieżanka





Sałatka "Śnieżanka"

Ta sałatka jest spokrewniona z grecką Τζατζίκι. Serwuje się ją zawsze schłodzoną, jest świetnym dodatkiem do grilowanego mięsa lub warzyw lub jako dip do pieczywa.

 Składniki:
1 jogurt naturalny
 ( najlepiej Bałkański lub inny gęsty typu greckiego)
1/2 ogórka długiego ( lub 1 krótki, można też użyć konserwowe)
ząbek czosnku
świeży koperek
1 łyżka majonezu
sól, pieprz
opcjonalnie - orzechy włoskie


Wykonanie:

W salaterce  mieszamy jogurt z majonezem. Ogórek obieramy i kroimy w kostkę, koperek - siekamy. Dodajemy do jogurtu. Wyciskamy czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem. Opcjonalnie można dodać posiekane orzechy włoskie. Wszystko dobrze mieszamy i odstawiamy na 2-3 godziny do lodówki żeby smaki się przegryzły.

 


Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz