niedziela, 3 kwietnia 2016

Zapiekany szpinak z ryżem i jajkiem

Zapiekany szpinak z ryżem i jajkiem


Lekka, a jednocześnie sycąca wiosenna propozycja. Zapiekając szpinak unikamy "papkowatej" konsystencji co powoduje że to danie "przełkną" nawet osoby nielubiące szpinaku ;)
Składniki:

( na 4 porcje po 200 g)
250 g świeżego szpinaku
100 g białego ryżu
2-3 łyżki pomidorów z puszki
1 cebula
2 ząbki czosnku
4 jajka
olej, sól, pieprz, papryka słodka i ostra, natka pietruszki
70 g sera szopskiego ( lub innego sera sałatkowego typu "feta")
150 g jogurtu naturalnego, koperek


 Wykonanie:

Szpinak myjemy i odsączamy. Cebulę kroimy w kosteczkę, podsmażamy na 2-3 łyżkach oleju. Jak się zeszkli - dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek. Po chwili dodajemy przepłukany ryż i smażymy do momentu kiedy się zrobi przezroczysty. Dodajemy pomidory, przyprawiamy solą, pieprzem i papryką, mieszamy. Następnie wrzucamy szpinak. Podlewamy szklanką wody. Przykrywamy i dusimy do ugotowania się ryżu od czasu do czasu mieszając. W razie potrzeby - dolać więcej wody.






 Kiedy ryż jest gotowy (musi mieć konsystencję bardzo gęstego gulaszu)   - przekładamy do kokilek do zapiekania. Wbijamy do każdej po 1 jajku i wkładamy do nagrzanego piekarnika (200 C funkcja grzanie górą) na parę minut, żeby jajko się zabuliło. Przed podaniem posypujemy natką i pokruszonym serem. Wyśmienicie smakuje z dodatkiem jogurtu naturalnego z czosnkiem i koperkiem.





 

 Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz