Tarator
Tarator to tradycyjny bułgarski chłodnik, sporządzony na bazie jogurtu naturalnego z dodatkiem świeżego ogórka, czosnku i koperku. Idealny smak na upalne dni.
Składniki:
1 duży jogurt naturalny
1 świeży ogórek
1/2 litra wody
(mineralnej, przegotowanej lub przefiltrowanej)
1-2 ząbki czosnku
1 łyżka posiekanego koperku
1 łyżka oliwy z oliwek
sól, parę kropli octu jabłkowego
opcjonalne - 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich
Wykonanie:
W dzbanku lub innym naczyniu zmieszać jogurt z wodą. Ogórek obieramy, odkrawamy środek nasienny i kroimy w drobną kosteczkę ( można też zetrzeć na tarce na grube oczka). Dodajemy posiekany koperek, wyciśnięty czosnek, oliwę i ocet, solimy do smaku. Podajemy schłodzony, opcjonalnie można posypać zmielonymi orzeszkami włoskimi.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz