czwartek, 26 maja 2016

Tarator

Tarator



Tarator to tradycyjny bułgarski chłodnik, sporządzony na bazie jogurtu naturalnego z dodatkiem świeżego ogórka, czosnku i koperku. Idealny smak na upalne dni.

Składniki:

1 duży jogurt naturalny
1 świeży ogórek
1/2 litra wody
 (mineralnej, przegotowanej lub przefiltrowanej)
1-2 ząbki czosnku 
1 łyżka posiekanego koperku
1 łyżka oliwy z oliwek
sól, parę kropli octu jabłkowego  
opcjonalne - 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich


 Wykonanie:

W dzbanku lub innym naczyniu zmieszać jogurt z wodą. Ogórek obieramy, odkrawamy środek nasienny i kroimy w drobną kosteczkę ( można też zetrzeć na tarce na grube oczka). Dodajemy posiekany koperek, wyciśnięty czosnek, oliwę i ocet, solimy do smaku. Podajemy schłodzony, opcjonalnie  można posypać zmielonymi orzeszkami włoskimi.






 Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz