sobota, 19 marca 2016

Kozunak

 Kozunak 



Tradycyjne ciasto Wielkanocne, które trochę przypomina polską chałkę. Symbolizuje ciało Jezusa, tak jak czerwone jajko które jest symbolem jego krwi. 


Składniki:

500 g mąki
 ( ew. można dodać trochę więcej)
150 g cukru
25 g drożdży
125 g masła
125 ml. mleka
4 jajka
1/2 łyżeczki soli
starta skórka z 1/2 cytryny + 1 łyżeczka soku z cytryny 
aromat waniliowy
rodzynki,  1-2 łyżki brandy, koniaku lub innego alkoholu
10-15 sztuk obranych migdałów

Składniki muszą mieć temperaturę  pokojową!


 Wykonanie:

 Drożdże rozcieńczamy w 2 łyżkach ciepłego mleka i 1/2 łyżeczki cukru. Posypujemy łyżką mąki i zostawiamy na 10 min. żeby zaczyn "zaczął pracować"


Mąkę przesiewamy. 3 jajka + żółtko z 4-go (białko zachowujemy do posmarowania na koniec) miksujemy razem z cukrem i lekko podgrzanym mlekiem.


Do mąki dodajemy skórki i sok z cytryny, wanilię, sól, zaczyn i masę jajeczną. Zagniatamy miękkie i elastyczne ciasto, w razie potrzeby dodać więcej mąki.



  Czas na dodanie masła.  Lekko rozpłaszczamy ciasto i stopniowo dodajemy roztopione masło - zawijając jak koperta. Zagniatamy, znowu dodajemy masła i tak do "wtłoczenia" całej ilości. Ugniatamy długo i dokładnie ;) Chodzi o to, żeby masło wprowadzić warstwowo, tak jak przy cieście francuskim, co w efekcie daje tzw. włóknistą konsystencję. 
 




 Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na ok godzinę w ciepłym miejscu do podwojenia objętości
( ja wkładam do piekarnika nagrzanego do 50 C)




Wyrośnięte ciasto wyrabiamy jeszcze raz. Dodajemy uprzednio namoczone w alkoholu rodzynki.





Ciasto dzielimy na 4 części. Z każdej formujemy wałek.



Zaplatamy koszyk - najpierw w lewą stronę.



Potem zmieniamy kierunek i zawijamy w prawą stronę.


 Końcówki  podwijamy pod spód. Kozunak wkładamy do wyścielonej papierem brytfance o średnicy 24 cm. Zostawiamy znowu do wyrośnięcia na ok 30 min.


Po tym czasie smarujemy białkiem, wciskamy migdały i posypujemy cukrem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika w 180 C funkcja góra-dół i od razu zmniejszamy temp. na 150 C. Pieczemy do ok 40-45 min.





Smacznego ;)

2 komentarze: