wtorek, 28 czerwca 2016

Panierowany "Kaszkawał"

Panierowany "Kaszkawał"



 "Kaszkawał" to rodzaj twardego sera poddany procesowi cheddaryzacji,  czyli  szybkiej mlecznej fermentacji. Różni go to od pozostałych serów żółtych, do których dodaje się drożdże. Produkuje się go tylko z sera owczego lub krowiego.

 Składniki:

Ser "Kaszkawał" firmy " Mlekowita"
1-2 jajka
bułka tarta
olej do smażenia





 Ser kroimy w plasterki o grubości około 1 cm. (dobrze jest, żeby ser był dobrze schłodzony - co zapobiega rozpłynięciu się podczas smażenia). Każdy plasterek maczamy w zimnej wodzie, a następnie panierujemy w bułce i jajku - jak kotlet schabowy. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron. Podajemy z ulubioną surówką.










Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz