niedziela, 29 listopada 2015

Faszerowana papryka

Faszerowana papryka


Faszerowana papryka to jeszcze jedna klasyczna potrawa z kuchni bułgarskiej. Zazwyczaj farsz składa się z mięsa mielonego i ryżu, ale można użyć sam ryż (wersja dla wegetarian, lub na Wigilię), fasola albo groch. Papryki są surowe, ale faszeruje się też suszone (zimą). Oczywiście jest to odmiana Ramiro, Palermo czy tzw. spiczasta.

Składniki:

8 papryk Ramiro
 (wybierajcie krótsze i szersze)
500 g mięsa mielonego (ja miałam z szynki)
1 cebula, 1 ząbek czosnku
100 g ryżu
1 jajko
3-4 łyżki jogurtu
1 łyżka mąki
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
sól, pieprz, vegetta, czubrica, natka pietruszki, olej



 Wykonanie:

Na 2-3 łyżki oleju podsmażamy kolejno posiekaną cebulę, czosnek i mięso. Po paru minutach, jak woda odparuje, dodajemy opłukany ryż.


Jak się zeszkli, dodajemy koncentrat pomidorowy i niepełną szklankę wody.


Przyprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką, czubricą i vegettą. Dusimy do momentu aż ryż wchłonie wodę, zdejmujemy z ognia, dodajemy posiekaną  natkę.


 Papryki myjemy, usuwamy gniazdo nasienne i napełniamy farszem. Zasklepiamy trochę mąką, żeby farsz nie wypadł. Układamy w brytfance, wlewamy ciepłą wodę na 1 palec, solimy i skrapiamy olejem. Pieczemy 35-40 min. w nagrzanym do 160-170 C piekarniku.



Kiedy papryki są upieczone, wyjmujemy z piekarnika i dodajemy do powstałego sosu rozbełtane jajko z mąką i jogurtem. Mieszamy do uzyskania gładkiego sosu. Wstawiamy z powrotem do piekarnika i wyłączamy.





Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz