piątek, 13 listopada 2015

Zupa z soczewicy

Zupa z soczewicy
( Leszta)


Tradycyjna zupa, przyprawiona czosnkiem, czubrycą i octem, co powoduje że smakuje nieco inaczej :)




Składniki:
1 op. soczewicy (400 g)
2 marchewki
1 pietruszka
1 cebula
2-3 pomidory bez skórki lub 1 puszkę
2 ząbki czosnku
1 łyżeczkę słodką czerwoną paprykę
pieprz czarny, sól
1 łyżeczkę czubrycy
1 łyżkę mąki
1 łyżkę octu
natka pietruszki



Wykonanie:

Soczewicę płuczemy, zalewamy wodą, zagotowujemy i po 2-3 min odcedzamy. Przelewamy zimną wodą i zalewamy ponownie ciepłą wodą ( ok 3 l). Dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę i pietruszkę. Gotujemy ok 30 min.


Oddzielnie robimy zasmażkę. Do 3-4 łyżek oleju wrzucamy pokrojoną drobno cebulę. Jak zmięknie dodajemy łyżkę mąki, słodką paprykę, mieszamy łyżką ze 2 razy i od razu wlewamy 1 chochlę z wywaru zupy.




Po 30 min. gotowania, do zupy dodajemy pokrojone pomidory (bez skórki) i posiekany czosnek.


 Solimy, pieprzmy, dajemy ew. szczyptę ostrej papryki (jeśli ktoś woli pikantne). Wlewamy zasmażkę i gotujemy jeszcze z 15 min.



 Na koniec zupę doprawiamy czubrycą i octem, ew. solimy. Posypujemy natką pietruszki.





Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz