poniedziałek, 16 listopada 2015

Tykwenik

Tykwenik czyli "Dyniowiec"



To ciasto, zazwyczaj kojarzone jest z Bożym Narodzeniem, jest jedną z 12 Wigilijnych potraw. Niesamowicie aromatyczne i rozpływające się w ustach. Dynia, orzechy i cynamon - to jest to ;)
Składniki:
1,5 kg. dyni (już po obraniu)
300 g cukru
150 g orzechów włoskich
80 g masła
2-3 łyżki oleju
1 łyżeczka cynamonu
1 opakowanie ciasta Filo



Dynię ścieramy na tarce na grube oczka. Orzechy rozdrabniamy. Masło roztapiamy i dodajemy olej.


 W garnku, albo w głębszej patelni podsmażamy startą dynię, po chwili dodajemy cukier i smażymy ok 10 min. Dynia puszcza sok, który musi trochę odparować.



Po tym czasie dodajemy orzechy i cynamon. Mieszamy i zdejmujemy z ognia.


Brytfankę o rozmiarach 25 - 35 cm. smarujemy tłuszczem. Z ciasta Filo bierzemy naraz 2 arkusze (jest ich w sumie 7) i układamy je lekko gniotąc i fałdując. Smarujemy tłuszczem.


Masę dyniową dzielimy  na 2 części. Przekładamy ciastem posmarowanym tłuszczem na przemian. Na wierzchu są 3 arkusze ciasta, które smarujemy pozostałym tłuszczem.







 Pieczemy 30 min na 170 C z termoobiegiem (180 C bez). Po 10-15 min. można przykryć papierem do pieczenia, żeby delikatne ciasto się nie przypaliło. Kroić po wystygnięciu, najlepiej na drugi dzień. 



 Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz