środa, 11 listopada 2015

Kurczak z ryżem

Kurczak z ryżem
zapiekany w piekarniku


Proste i znane nam składniki, jakimi są ryż i kurczak,  w Bułgarii przyrządza się trochę inaczej. Jest to jednogarnkowe danie, zapiekane w piekarniku. Ryż wchłania wszystkie aromaty przypraw i sos z kurczaka, przez co jest wyjątkowo soczysty i smaczny.

 Składniki:

6 kawałków kurczaka 
(u mnie 2  ćwiartki i 2 skrzydełka)
200 g ryżu białego 
(można użyć brązowego)
1 cebula
1 marchewka 
1 łyżka suszonych warzyw
sól, pieprz, listek laurowy, ziele angielskie
papryka czerwona słodka, kurkuma
natka pietruszki 
masło klarowane, lub olej


Wykonanie:

Kurczaka myjemy, porcjujemy, zalewamy 3 szklankami zimnej wody i zagotowujemy. Zbieramy szumowiny i dodajemy suszonych warzyw, listek, ziele, łyżeczkę vegety i solimy. Gotujemy 15 min.


W tym czasie przygotowujemy ryż. Na maśle lub oleju podsmażamy posiekaną cebulkę, po chwili dodajemy startą marchewkę i opłukany ryż.


Kiedy się zeszkli dolewamy chochlę bulionu z kurczaka i przyprawiamy pieprzem, kurkumą i szczyptą dżodżenu ( jeśli nie macie - można pominąć).


Przerzucamy ryż do naczynia do zapiekania, układamy podgotowanego kurczaka i zalewamy pozostałym po gotowaniu bulionem. Kawałki kurczaka posypujemy pieprzem i słodką papryką (albo ostrą, jeśli ktoś woli pikantne). Pieczemy 25-30 min w nagrzanym do 170 C piekarniku, dopóki ryż nie wchłonie całego płynu. Po wyłączeniu piekarnika można przykryć folią i zostawić jeszcze na 10-15 min. Gotowe danie posypujemy natką pietruszki. 






Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz