piątek, 6 listopada 2015

Cukinia





Smażona cukinia z sosem jogurtowo-czosnkowym



Trochę wspomnienia z lata. To klasyka letnich dań. Prosta i smaczna potrawa, która pasuje tak samo na lekki obiad jak i na kolację. Chrupiąca panierka kontrastuje z delikatną cukinią, a całość podkreśla aksamitny jogurt z nutą czosnkową. 

Składniki:

3-4 cukinie (ok. 1 kg)
300 g jogurtu naturalnego typu greckiego
4-5 łyżek mąki
2 ząbki czosnku 
świeży koperek
sól, pieprz, olej do smażenia 



Cukinie umyć, pokroić w talarki szerokości ok 1 cm.( nie obierać), posolić, odstawić na chwilę żeby puściły wodę i się odcedziły. 

W tym czasie przygotowujemy sos. Do jogurtu dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany koperek, sól i pieprz.


Na patelni rozgrzewamy olej. Każdy talarek cukinii obtaczamy w mące i smażymy z dwóch stron na złoty kolor.


Nadmiar oleju po smażeniu odsączamy na papierowym ręczniku. 



Podajemy z przygotowanym sosem czosnkowym i świeżym pieczywem. 


Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz