niedziela, 8 listopada 2015

Roladki bakłażanowe

Roladki bakłażanowe z serem szopskim 
w sosie pomidorowym



Jeszcze jedna jarska potrawa - tym razem w roli głównej - bakłażan.


Składniki:

2-3 bakłażany
1 cebula
2 ząbki czosnku
400 g pomidorów bez skórki
150 g sera szopskiego "Rosa"
ser żółty do posypania potrawy
1 łyżka jogurtu naturalnego 
oliwa z oliwek
pieprz, dżodżan (mięta), natka pietruszki 


Wykonanie:

Bakłażany umyć, usunąć ogony, pokroić wzdłuż w plastry o szerokości ok 1 cm. Posolić i odstawić, żeby puściły sok na ok 15-20 min.


W tym czasie robimy sos: do rondelka wlewamy 2 łyżki oliwy i smażymy drobno posiekaną cebulkę, po chwili dodajemy czosnek i pomidory. Przyprawiamy solą, pieprzem, cukrem (jeśli pomidory są kwaśne) i dżodżanem (jest to przyprawa, często używana w kuchni bułgarskiej, rodzaj mięty -kędzierzawieca, w postaci suszonej) Jeśli nie macie oryginału - możecie użyć posiekanej świeżej mięty ;)






Bakłażany myjemy, układamy na ruszcie, smarujemy oliwą i pieczemy na najwyższym poziomie w piekarniku z dwóch stron. 


Ser rozdrabniamy widelcem, pieprzymy, dodajemy posiekaną natkę i łyżkę jogurtu naturalnego.




Do naczynia do zapiekania wlewamy sos pomidorowy i układamy upieczone plastry bakłażana posmarowane serem i zawinięte w ruloniki. Całość posypujemy serem żółtym i pieczemy 23-30 min w piekarniku na 170-180 C.




 Smacznego 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz