niedziela, 1 listopada 2015

Banica z porem

         
        Można powiedzieć, że wizytówką kuchni bułgarskiej jest właśnie "banica". To tradycyjna potrawa składająca się z zawiniętych w ruloniki albo przekładanych arkuszy z ciasta typu "filo" z farszem. Wykorzystuje się różne farsze - najbardziej popularny składa się z sera białego i jajek, ale istnieją farsze z mięsem, warzywami, owocami albo wersje na słodko. Każdy region w Bułgarii ma swoją wersję i nie pomylę się jeśli powiem że ile gospodyń - tyle przepisów tej smacznej potrawy. 


              
Banica z porem
Składniki:
5 jajek
200 g sera szopskiego krowiego "Rosa"
50 g masła
50 ml oleju
1 por
szklanka jogurtu naturalnego ( najlepiej typu greckiego)
opakowanie ciasta filo
1/2 łyżeczkę proszku do pieczenia

 Pora kroimy w krążki i podsmażamy na łyżce masła, odstawiamy do ostygnięcia. Ser rozdrabniamy widelcem.
 Pozostałe masło podgrzewamy w mikrofalówce do roztopienia i mieszamy z olejem (razem około 1/2 szklanki).
Do sera dodajemy 4 jajka, połowę jogurtu, proszek do pieczenia i przesmażony por.

Z ciasta filo bierzemy po 2 listki naraz, smarujemy roztopionym tłuszczem
 Dajemy farsz jajeczno-serowo-porowy
Zawijamy w ruloniki - z dwóch stron do środka
Układamy w brytfance, posmarowanej tłuszczem. Na wierzch rozsmarowujemy pozostałe nam masło z olejem i zalewamy rozbełtane ostatnie jajko z pozostałym jogurtem.
Pieczemy w piekarniku ok. 30 min. na 180 C ( 170 C z termoobiegiem)

Smacznego :)


2 komentarze:

  1. Cześć! Świetny przepis. Mogłabyś napisać gdzie można kupić ciasto "filo"?

    OdpowiedzUsuń
  2. Henglein świeże ciasto Filo 300 g. ok 5-7 zł, na pewno jest w Auchan i Tesco

    OdpowiedzUsuń