sobota, 7 listopada 2015

Pieczona papryka



Pieczona papryka


Papryka to niekwestionowana królowa kuchni bułgarskiej. Jest to odmiana, którą w Polsce spotyka się pod nazwą "Ramiro", "Palermo" albo po prostu - papryka szpiczasta. Ma słodki, delikatny smak i bardzo cienką skórkę. Upieczona i bez skórki jest podstawą do wielu dań, sałatek i przetworów. Jak to zrobić?....

Paprykę myjemy, osuszamy i w całości układamy ruszcie. 


Nagrzewamy piekarnik na max. moc ( u mnie 250 C), grzanie tylko z góry i wstawiamy na najwyższym poziomie. Pieczemy do przypalenia się skórki, obracając papryki ze wszystkich stron, przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.


Upieczoną paprykę zamykamy do garnka na ok. 15 min, po czym obieramy ze skórki,


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz