wtorek, 17 listopada 2015

Zupa kulki

Zupa kulki


Tradycyjna, bardzo smaczna i pożywna zupa, która spokojnie zastąpi obiad czy kolację. 
Składniki:
500 g mięsa mielonego
 (wieprzowego, z domieszką wołowego, lub z indyka)
2 łyżki ryżu
3 ziemniaki
2 marchewki
1 pietruszka
1 pokrojony pomidor bez skórki
1 cebula
1 łyżka makaronu nitki
1 jajko
2 łyżki jogurtu
sól, pieprz, czubryca (cząber), kminek mielony
 łyżka suszonych warzyw
olej, mąka, natka pietruszki



 Wykonanie:

Do mięsa dodajemy przepłukany ryż (surowy!), białko jajka, po 1/2 łyżeczki pieprzu, kminku i czybrycy, trochę solimy. Odstawiamy do lodówki na około godzinę.


Po tym czasie, z masy robimy kulki, wielkości orzecha laskowego i układamy w brytfance posypanej mąką. Uformowane kulki potrząsamy, żeby mąka ich obtoczyła. 



Do garnka wlewamy 2-3 łyżki oleju (lub masło klarowane) i smażymy startą na grube oczka marchewkę. Po chwili dodajemy posiekaną cebulę, następnie startą pietruszkę i pomidor. Smażymy 2-3 min. i wlewamy ok 2 l wody. Dajemy vegette i suszone warzywa.




 Jak się woda zagotuje, wpuszczamy do zupy mięsne kulki i gotujemy 15 min.


 Po 15 min dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, solimy i gotujemy następne 15-20 min.


 5 min przed końcem gotowania dodajemy makaron nitki.


Oddzielnie robimy zasmażkę: żółtko, jogurt i łyżeczkę mąki mieszamy i dodajemy chochlę wywaru z zupy. Powoli zagotowujemy, cały czas mieszając - 1-2 min.



 Cienką stróżką wlewamy do zupy, uważając żeby się nie zważyła. Gotujemy na małym ogniu jeszcze 1-2 min. Gotową  zupę przyprawiamy pieprzem i natką pietruszki.





Smacznego :)

2 komentarze:

  1. Ach, supa topczeta! Pamiętam, że była wspaniała! Dzięki za inspirację. Muszę ją ugotować dla rodziny.

    OdpowiedzUsuń
  2. MY też robimy taką zupkę pulpetową: włoszczyzna, ziemniaki gotujemy i do tego dodajemy kulki z mięsa, ale tylko do mięsa dodaję cebulę tartą, sól, pieprz i troszkę bułki namoczonej. Jak już się ugotują to dodaję serek topiony drobno pokrojony i majrianek i zupa gotowa.

    OdpowiedzUsuń