niedziela, 22 listopada 2015

Zupa z dyni

Zupa z dyni

Składniki:

700 g obranej i pokrojonej dyni
2 marchewki
1 cebula
3-4 ziemniaki
1-2 ząbki czosnku
1 l bulionu
sól, pieprz, imbir, kurkuma, vegetta
liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk
masło klarowane


Na maśle smażymy po kolei - posiekaną cebulę, marchewkę, czosnek. Wlewamy bulion, ew. dolewamy wodę. Po 10 min. ot zagotowania dajemy pokrojone ziemniaki i dynię.



 Przyprawiamy zielem, listkiem, kurkumą, solą, pieprzem, vegettą i lubczykiem. Gotujemy ok 30 min. Jak warzywa będą już miękkie, zupę miksujemy. Podajemy z grzankami lub chlebkiem czosnkowym.





 Smacznego 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz