niedziela, 22 listopada 2015

Mleczna banica

Mleczna banica s serem szopskim


Kolejna propozycja z cyklu banica. Robi się szybko i znika błyskawiczne ;).

Składniki:

1 opakowanie ciasta Filo
1 opakowanie sera szopskiego krowiego (200 g)
3 jajka
125 g masła
1 opakowanie jogurtu bałkańskiego 
(lub greckiego- ok. 300 g)
250 ml mleka
4 łyżki mąki
1/2 łyżeczki sody
sporą szczyptę soli


Do jogurtu dajemy sól i sodę. Jajka ubijamy i  dodajemy jogurt, 1/2 mąki, mleko i pozostałą mąkę.


Arkusze ciasta Filo kroimy na połowę i układamy w posmarowanej masłem brytfance. Każdy arkusz smarujemy masłem. Po dwóch warstwach dajemy ser i trochę masy mlecznej. Znowu 2 warstwy ciasta, ser, masę i tak do wyczerpania produktów.



 Na wierzchu musi być ciasto. Smarujemy pozostałym masłem. Kroimy banice w kwadraty i wlewamy pozostałą masę mleczną. Pieczemy w nagrzanym do 170 C (z termoobiegiem) (180 C - bez) piekarniku ok 30 min.





 Smacznego 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz