poniedziałek, 2 listopada 2015

Makaron na słodko


  
  Dziś przedstawiam jeden z wariantów "banicy" - na słodko. Ciasto Filo w tej wersji zastępuje makaron. Jest to prosty i szybki przepis, który smakuje wszystkim a zwłaszcza dzieciom. Idealny na podwieczorek lub do kawki ;)


Makaron na słodko




Składniki :

400 g makaronu (falbanki, świderki)
4 jajka
1/2 l mleka
100 g masła
100 g sera bułgarskiego szopskiego krowiego Rosa (do kupienia w Auchan)
250 g cukru (1 szklanka)

Wykonanie:

1. Jajka, cukier i mleko ubijamy na gładką masę. 



2. Rozdrabniamy ser widelcem.
 3. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu - al dente.
 4. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
 5. Do żaroodpornego naczynia lub brytfanki dajemy odcedzony makaron, masło, pokruszony ser i masę jajeczną. Mieszamy delikatnie do połączenia wszystkich składników.



6. Pieczemy ok. 30 min na 180 C ( 170 z termoobiegiem).



 Smacznego :)


1 komentarz: