wtorek, 26 stycznia 2016

Gjuwecze

Gjuwecze


Wersja mini gjuwecz (z tureckiego güveç) - czyli rodzaj gulaszu - z kiełbaską

Składniki:

na 4 porcje 
3-4 kawałki kiełbasy ( u mnie śląskiej) 
1 papryka
3-4 ziemniaki
2 cebule, ząbek czosnku
2 pomidory
2 marchewki
150 g pieczarek
4 jajka
100 g sera żółtego
sól, pieprz, czubryca, natka pietruszki, papryczka chili 
liść laurowy, łyżeczka vegety, olej

Na 2-3 łyżkach oleju podsmażamy kolejno posiekaną cebule, czosnek. kiełbasę, pieczarki, papryczkę chili (opcjonalnie), solimy, pieprzymy i dajemy sporą szczyptę czubrycy. Ziemniaki i paprykę kroimy w kosteczkę, paprykę pieczemy i obieramy ze skórki - ale nie jest to konieczne - może być i surowa.


Do glinianych kokilek do zapiekania (moje są oryginalne z Bułgarii, ale można kupić inny rodzaj ceramicznych naczyń do zapiekana w polskich sklepach) układamy kolejno - ziemniaki, marchewkę, podsmażoną kiełbaskę z dodatkami, pokrojoną w paski paprykę.


Na wierzch dajemy po parę plasterków pomidora. Solimy, pieprzymy i podlewamy bulionem - utworzony z wrzątku i łyżeczki wegety - na 1 kokilkę - 3-4 łyżki bulionu.


Dajemy listek, ziele, przykrywamy przykrywką i pieczemy w nagrzanym do 200 C piekarniku 35-40 min. Po tym czasie, do każdej kokilki wbijamy po 1 jajku i posypujemy serem żółtym, wyłączamy piekarnik i wstawiamy na jeszcze chwilę pod przykrywką żeby jajko się ścieło. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.




Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz